Camí dels Matxos prim

Resum

7 dies / 6 nits
Autoguiat
Mínim: 2 persones

Inclou:
3 nits en Hotel ***

3 nits en casa de turisme rural
6 esmorzars
5 dinars de pícnic

3 sopars
Tots els trànsfers necessaris dins el territori
Llibre de ruta amb l’itinerari i informació complementària sobre flora, fauna, geologia, història i cultura

No inclou:
Dinar de l’últim dia (Dia 7)

Sopars dels tres primers dies
Transport des del lloc d’origen a la Garrotxa i des de la Garrotxa al lloc d’origen (opcional: trànsfers des dels aeroports de Girona o de Barcelona)

 

Excursions a peu autoguiades
amb exclusiu llibre de ruta

La via romana més ben conservada
de la península ibèrica

Camins medievals que uneixen territoris

Paisatges naturals transformats per la història i la cultura de la gent del territori

Des de sempre, els camins han estat el nexe d’unió entre territoris. Els camins antics, tenien l’objectiu d’unir poblacions, apropar la població als recintes de culte religiós o esdevenir l’accés a recursos naturals. Alguns dels camins més antics que es conserven a Catalunya, els podem trobar a la comarca de la Garrotxa.

Aquests senders històrics atravessen ambients naturals únics, transformats per l’home i que juntament amb un clima de tipus centreuropeu, han convertit el paisatge de la Garrotxa en un mosaic de boscos d’alzines, roures i faigs, prats de pastura i conreus.

La major part dels camins inclosos en el programa d’excursions, transcorren per la xarxa de senders Itinerànnia, una xarxa de camins de més de 2.500 km que enllaça els territoris de la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Ripollès.

reserva-online

Symbols Info

Mapa Catalunya Hipso bo

borders-straight

Programa:

1r dia – Arribada a Olot i instal·lació a l’Hotel Borrell.

Sopar: Lliure
Allotjament: Hotel Borrell

2n dia – Sortida de l’Hotel amb un trànsfer cap a Sant Pau de Segúries. L’objectiu principal de la jornada és el de seguir el tram més ben conservat de la via Annia, una via romana que tenia el seu inici a la via Augusta, prop de Figueres, i que després de travessar la plana de l’Empordà i les terres de la Garrotxa, travessava el Pirineu per coll d’Ares, per tornar a enllaçar amb la via principal als afores de Perpinyà. Un cop a la vall de Bianya, el camí serpenteja seguint el curs fluvial fins arribar a l’Hostalnou de Bianya. Des d’aquí, i seguint el camí antic que unia les terres de Bianya amb els dominis del comtat de Besalú, arribarem fins a Olot.

Distància: 18,5 km
Desnivell: +450 m / -910 m
Sopar: Lliure
Allotjament: Hotel Borrell

3r dia – Sortint des de l’allotjament a peu, el recorregut segueix l’antic camí que unia Olot i Santa Pau trepitjant antigues colades de lava i que guanya alçada suaument. Si ens girem, veiem la ciutat d’Olot als nostres peus i els tres volcans que la vigilen. El sender conserva diversos trams empedrats, i entre masos, prats de pastura i clapes de roures ens porta fins a l’altiplà de Batet de la Serra. Aviat veiem la característica silueta del volcà del Croscat i com el seu con està tallat deixant veure les gredes negres i vermelles del seu interior. Resseguint la falda del volcà, el camí ens porta a la fageda d’en Jordà on entrarem i ens podrem predre seguint els sinuosos camins que la travessen. Abans d’arribar una altra vegada al punt de sortida, podrem gaudir dels paratges de la Moixina, uns magnífics aiguamolls que protegeixen un dels boscos més emblemàtics de la cubeta olotina: la roureda de roure pènol.

Distància: 16,3 km
Desnivell: +400 m / -400 m
Sopar: Lliure
Allotjament: Hotel Borrell

4t dia – Deixem Olot per apropar-nos a la serra del Corb, on a la seva falda resten amagades dues ermites romàniques: Sant Miquel i Sant Martí del Corb. Després cal superar un grau curt, però dret que separa la fageda de l’alzinar. Resseguint la serra del Corb, cercarem el camí carener que després d’una llarga baixada ens deixarà a coll de Bas. A partir d’aquí, i en direcció Sant Esteve d’en Bas, el recorregut segueix el bicicarril, que és l’antic traçat del tren que unia Girona amb Olot. De Sant Esteve d’en Bas fins arribar a l’allotjament, només ens caldrà creuar la vall per enmig de camps de conreu i zones de pastura.

Distància: 19 km
Desnivell: +530 m / -470 m
Sopar: El Ferrés, turisme rural
Allotjament: El Ferrés, turisme rural

5è dia – Sortida de l’allotjament amb un trànsfer cap al poble dels Hostalets d’en Bas. Creuarem el poble per anar a buscar el traçat del camí ral que antigament unia Olot amb Vic. El sender va guanyant alçada mentre serpenteja per l’alzinar i com més amunt, més ben conservat es troba l’empedrat del camí. Després de la font de les Marrades, s’arriba dalt dels cingles de Falgars. El recorregut segueix la cinglera passant per ufanosos prats de dall i de pastura i creuant torrents i rierols que, quan plou, es precipiten fins a la vall d’en Bas formant una cortina intermitent de salts d’aigua. De seguida es fa visible el proper objectiu: Sant Miquel de Castelló. Es tracta d’una edificació d’origen medieval, relacionada amb el castell dels vescomtes d’en Bas. La panoràmica que s’observa des del mirador de l’ermita és espectacular. El camí que ens queda per arribar al Mas El Ferrés és una baixada per l’antic camí que unia el poble de Joanetes amb la construcció de Sant Miquel.

Distància: 13,9 km
Desnivell: +540 m / -500 m
Sopar: El Ferrés, turisme rural
Allotjament: El Ferrés, turisme rural

6è dia – Sortida de l’Hotel amb un trànsfer cap al poble de Sant Privat d’en Bas. Sortirem de Sant Privat i resseguint el riu Gurn, començarem a pujar pel camí dels Matxos, que com el seu nom indica, és un antic camí de bast, que unia la Vall d’en Bas, amb les zones altes on pasturava el bestiar. Després d’observar les magnífiques vistes que s’albiren des de l’ermita, anirem baixant per un magnífic grau que ens deixarà davant el Santuari de la Mare de Déu de les Olletes. Aquest santuari es troba dins una cova que durant la segona meitat del segle XIX va ser excavada en una paret de roca. Travessarem una de les fagedes madures més ben conservades de Catalunya i arribarem a les zones obertes de sota els cingles de Santa Magdalena. L’última baixada del dia ens deixarà davant l’església d’origen romànic de Sant Roma de Joanetes.

Distància: 15,5 km
Desnivell: +800 m / -780 m
Sopar: El Ferrés, turisme rural
Allotjament: El Ferrés, turisme rural

7è dia – Sortida de l’allotjament

  • Sant Martí del Corb Sant Martí del Corb
  • Via romana Via romana
  • Zona volcànica: Volcà Santa Margarida Zona volcànica: Volcà Santa Margarida
  • Serra del Corb Serra del Corb
  • El Canigó i la ciutat d'Olot El Canigó i la ciutat d'Olot
  • Entrant a la Fageda d'en Jordà Entrant a la Fageda d'en Jordà
  • Sant Miquel del Corb Sant Miquel del Corb
  • Volcà Santa Margarida Volcà Santa Margarida
  • Estanys de Can Jordà Estanys de Can Jordà
  • Rocacorba Rocacorba